circolore header content

Herstel, transformatie en re-integratie

Overspannenheid en ziekte haalt je uit de dagelijkse modus. Je wordt geconfronteerd met thema's als kwetsbaarheid versus kracht, afhankelijkheid versus onafhankelijkheid, keuzes maken en hoe voor jou prettig contact te onderhouden met familie, vrienden en collega's. Vanuit de fysieke focus en soms zelfs overlevingsfocus zijn gevoelens en emoties geparkeerd.

Bij herstel spelen alle dimensies van vitaliteit: fysiek, mentaal, emoties, zingeving, communicatie en praktische acties. Dit gezamenlijk meenemen maakt dat herstel en re-integratie geintegreerd en duurzaam kan verlopen. Het hangt af van je persoonlijke situatie en vraagstelling waar de nadruk komt te liggen.

Enkele reacties van mensen die een begeleidingstraject volgen:

"De opbrengst zit vooral in het bewustzijn van mijn “vroegere” basisovertuigingen. Deze hebben mij in de weg gezeten en zorgden voor spanning in mijzelf en naar mijn omgeving. De werkwijze was een combinatie van diverse methoden en werkte door in de diepte!  De coach gaf mij vrij snel vertrouwen door een open warme blik, optimale focus op mij als persoon, voldoende expertise, en bereidde zich altijd goed voor. Als je de diepte in wilt gaan, niet te veel wilt praten en wel wilt leren om te kunnen veranderen, is deze coach een passende plek! ”. Marion, werkzaam bij een gemeente in Nederland.

"Het traject heeft me structuur en rust gebracht. Ik heb concrete handvatten ontvangen.  Ik luister beter naar mijn lichaam en geef beter mijn grenzen aan, zowel thuis als op het werk. Ik probeer nu eerst te bedenken wat ik wil en daarna wat anderen willen. Alhoewel ik nu nog niet 100% terug ben op mijn werk,heeft de coach me laten zien dat ik goed op weg ben, dat het niet raar is en dat ik vertrouwen mag op een goede afloop." Yvette

"Ik kan nu de gebeurtenissen anders in perspectief kan plaatsen. Ik kan objectiever kijken zonder er al te veel oordelen. Ik voel mij ook lijflijk bewuster, dat geeft een rustig gevoel. Persoonlijk ben ik achteraf blij dat ik naast alles wat mij opgedrongen werd in verband met  “veiligstelling” van partijen inzake de WIA-procedure en uitkeringsinstantie UWV, ik een onafhankelijk iemand voor mij zelf had." Peter, was werkzaam in de gezonheidszorg.

"Helena heeft een prettige open houding en geeft concrete oefeningen en tips om je verder te helpen. Tijdens een sessie gaat het om ervaren wat een oefening met je doet. Ze speelt vervolgens in op wat je voelt en denkt en biedt theoretische onderbouwing. De sessies hebben me geholpen om beter en liefdevoller met mijn stress en vermoeidheidsklachten om te gaan en ze te verminderen." Anoniem

Re-integratie bestaat grofweg uit twee soorten:

1. Weer terugkeren naar  je eigen functie, al dan niet met aangepaste werkzaamheden.

We bespreken gericht niet behulpzame patronen en factoren die tot jouw uitval hebben geleid. Daar doorheen speelt de verwerking van wat achter je ligt.

In veel gevallen spelen er op de achtergrond zingevingsvragen:

  • Ik sta nu anders in het leven: welk werk past nu het beste bij mij?
  • Eigenlijk sluimerde er al wat qua werk en toekomst ... laat ik dit ook meenemen en hier eens naar kijken

Klanten benoemen dan een dubbel gevoel bij de re-integratie: het terugkomen in iets dat qua levens-loop-baan niet meer past. Het zicht krijgen op deze vragen en een toekomstige richting (dit hoeft niet in detail) geeft overzicht, rust en koers bij de re-integratie.

2. Niet kunnen terugkeren naar je functie.

In een re-integratie eerste spoor kijk je met de werkgever welke andere functie binnen de organisatie geschikt is voor je. In re-integratie tweede spoor krijg je actief begeleiding bij het vinden van werk bij een andere werkgever. Voor deze trajecten huurt de organisatie meestal een gespecialiseerd bureau in.

 

Als werknemer dreig je vast te lopen en wil je niet wachten tot je uit gaat vallen. Of je zit inmiddels thuis om op adem te komen en besef je dat dit slechts een tijdelijke oplossing is. Als werkgever wil je een laag ziekteverzuim en talenten benutten. Voorkom dus (langdurig) uitval met behulp van het SOPA vijfstrippentraject. Ter preventie of snelle interventie bij uitval.

Een ernstige ziekte of ongeluk doet veel met je. Niet alleen lichamelijk maar ook mentaal en sociaal. Je hebt een hele intensieve tijd achter de rug. Wat waarde heeft in je leven, in je werk, kan veranderd zijn. Vaak kom je pas echt aan verwerking toe wanneer het fysiek beter gaat. En dit is tevens de periode dat je ook weer begint met werken. Alles bij elkaar best veel, maar het doel is duidelijk: je werk en leven weer op de rit krijgen op een manier die bij jou past.

Cookies maken het eenvoudiger voor ons om onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze website geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.