circolore header content

lichtheidinturbulentie300

Hoe kun je moed erin houden in moeilijke en turbulente tijden? Ik zie genoeg mensen tuimelen door intensieve tijden. En maatschappelijk tuimelt het ook goed. Dit alles vraagt om met lichtheid midden in de turbulentie te staan.

Geen gemaakte ‘nu allemaal positief denken’ lichtheid, maar een lichtheid die je past en van binnenuit komt. Hier gaat dit slow-lees-ervaar artikel over.

Voordat je verder gaat met lezen:
Volg drie tot zeven keer de beweging van je in- en uitademing, zonder iets extra’s te doen of te oordelen hoe het je gaat. Ga dan eens na: van wat soort licht houd jij?Het veel belovende begin-van-de-dag licht langs de snelweg? Het volle middaglicht aan zee? De prachtige kleuren van het avondlicht? Of een zelf te visualiseren wit-gouden-bol dat alle kleuren van de regenboog in zich heeft?

De Hopi's over een snelle levensstroom

In dit artikel citeer ik gedeelten uit een gedicht van de Hopi indianen over de tijd waarin wij nu leven. De Hopi zijn een indianenvolk dat leeft in een reservaat in het Zuidwesten van de Verenigde Staten. In hun leefwijze zijn zij altijd trouw gebleven aan de aarde.

“Er is een rivier die nu erg snel stroomt.
Hij is zo groot en stroomt zo snel dat sommigen er bang van zijn.
Zij trachten om zich aan de oever vast te houden.”

Is er iets op dit moment dat je angst, onzekerheid of zorgen geeft? Zijn er veranderingen gaande waar je de gevolgen niet van kan overzien? Klamp je je vast aan overtuigingen zoals: liefde is niet voor mij weggelegd of het lukt me nooit? Blijf je bij beelden over hoe het was of hoe het zou moeten zijn, terwijl dat niet (meer) zo is? Dit maakt iedereen op zijn of haar eigen manier mee: van politicus tot werkzoekende, van zakenvrouw tot vader.

Wat is de impact op je? Ga je allerlei doemscenario’s erbij halen? Trekt je lichaam samen? Word je prikkelbaar, onrustig of trek je jezelf juist terug? Ga je zappen, chocola of chips eten. Blijven je sportschoenen in de kast?? Wat ik zelf vooral doe is vreemd genoeg dingen laten die me juist goed doen. Wonderlijk …. Gelukkig brengt een zelf opgelegde (onregelmatige) discipline me elke keer weer op mijn eigen pad van lichtheid, helderheid en energie.

Onregelmatige discipline voor lichaam en geest

Dit brengt me op de eerste tip voor het opbouwen van je unieke lichtheid: Zelf opgelegde (onregelmatige) discipline om met lichaam en geest vitaal te blijven. Ik zeg expres onregelmatig omdat ik maar weinig mensen ken met een ijzeren discipline. Jezelf afkatten omdat je dit ideaalbeeld niet haalt is zonde. IJkpunt is: hoe vitaal wil je je voelen? En ga je je wilskracht en motivatie daarvoor inzetten? Je fris, bruisend en energiek voelen is nu eenmaal fijner dan een beklemmend crisisbestaan.

Dus stap over die stroperige zorgendrempel heen van onzekerheid die onderdeel is van het leven. Je weet zelf heel goed welke levensstijl je goed doet en welke je dof, moe en passief maakt. Vanuit je natuurlijke lichtheid en sprankeling ontstaan de levensstappen die anno nu bij je passen.

lichtheidinturbulentie300

Van de oever naar het midden van de rivier

Verder met een nieuw fragment uit het gedicht van de Hopi’s:

“Weet dat de rivier zijn bestemming heeft.
De wijzen zeggen dat we de oever los moeten laten.
Ons laten gaan naar het midden van de rivier.
Houd je ogen open, en je hoofd boven water.
Zie wie daar is om samen met jou te gedenken.”

Bij veel mensen staat het een en ander op zijn kop door privésituaties of werk dat plotseling weg (dreigt) te vallen terwijl er een jaar geleden nog niets aan de hand leek te zijn.

Durf je te geloven dat je niets verkeerd hebt gedaan, maar dat tijden veranderen? En dat in het midden van alle onzekerheid en veranderingen je jezelf kan laten gaan in jouw levensstroom? Dat het nieuwe goede dingen mag brengen, ook al zie je dat nu nog niet? Dat je om je heen kijkt en ziet dat je niet alleen bent … Durf je te geloven dat ook jij kan werken en leven vanuit flow, enthousiasme en je prachtige zijnskwaliteiten? Dat je daarmee te brengen en te ontvangen hebt in de praktijk van alledag?

Met de voeten op de grond: drie vragen

Even met de voeten op de grond: Nee natuurlijk geloof je deze durfpunten niet altijd als je midden in de shit zit of een zorgelijke bui. Met je hoofd misschien nog net wat vlagen van “dat moet kunnen of dat zou mooi zijn”.
Daarom op naar de tweede tip voor het opbouwen en versterken van je unieke lichtheid:
Stel jezelf de volgende feitelijke vragen:

  • Heb ik vandaag te eten?
  • Heb ik vandaag een dak boven mijn hoofd?
  • Heb ik vandaag iemand waar ik om geef en die van om mij geeft?

Is het antwoord drie keer ja? Dan kan je verstand een “No worry, no hurry” gebruiken zoals een Indiase man mij in dat grappige Indiase Engels ooit vertelde.

Ik weet het wel, maar het voelt niet zo

Veel mensen zeggen in mijn praktijk “Ik weet het wel maar het voelt niet zo”. Neem daarom nu ook de tijd om lichamelijke en emotionele sensaties tot je door te laten dringen. Dit laatste is belangrijk want vaak huist er nog een emotioneel deel in ons dat zich verloren, angstig, onrustig, onzeker voelt.
Dit deel heeft een andere support nodig naast de mentale geruststelling. Chocola, chips en zappen helpen daar slechts zeer beperkt bij!

Sluit je ogen voor een moment. Volg een paar keer bewust je ademhaling. Stel je voor dat je op een hele fijne plek bent waarin je kan ontspannen en genieten.
Vervolgens stel je voor dat er iemand naar je toekomt die je onvoorwaardelijk accepteert en support. Deze persoon geeft je precies die liefdevolle aandacht en eventueel woorden die je op dit moment kan gebruiken. Laat je verrassen door deze positieve onvoorwaardelijke ondersteuning. Bemerk de effecten. Ik hoop dat er net als veel andere mensen die dit doen een zucht van ontspanning ontstaat en daarmee ruimte voor jouw eigenheid en lichtheid.

lichtheidinturbulentie300

Verban het woord worsteling uit je hoofd en je gedrag

Het laatste gedeelte van het gedicht van de Hopi gaat als volgt:

“De tijd van de eenzame wolf is voorbij. Komt allen tezamen!
Verban het woord worsteling uit je hoofd en je gedrag.
Alles wat we nu doen moet worden gevierd op een gewijde wijze.
Wij zijn Degenen waarop we hebben gewacht.”

Als ik deze tekst zou uitspreken zou ik nu een stilte laten vallen. Mijn suggestie is om nu ook even stil te zijn en deze woorden in je op te nemen .....
Iedereen heeft een eigen reactie op eenzelfde gedicht of gebeurtenis. Een gevoel, een behoefte, een gedachte, een inspiratie, een impuls. Wat is jouw reactie?

Durf te handelen

Dit brengt mij bij de derde en laatste tip: Durf te handelen naar de ideeën en impulsen die vanuit jouw lichtheid en eigenheid in je opkomen. Realiseer je dat je anders zal handelen dan een vriend of collega, vergelijken helpt dus niet. Ieder heeft zijn eigen impulsen.

Een cliënte met veel vermoeidheid had een heldere, lichte en energieke dag. Een mailtje dat voorbij kwam gaf haar een idee. Die zette ze meteen om in actie en kreeg binnen één dag een enthousiaste reactie terug. De bal naar een leuke nieuwe baan begon meteen te rollen!

De flow of life

Door ideeën en impulsen die vanuit jouw lichtheid opkomen vorm te geven breng je jezelf in de stroom van het leven: de flow of life. En als je in het midden van de rivier stroomt op de flow of life kijk dan om je heen: wie stroomt er met je mee? De tijd van de eenzame wolf is voorbij!

En zo ben ik aangekomen aan het einde van dit ‘slow’ artikel. Ik hoop dat je een mooie lees-en-ervaar reis hebt gemaakt! 

Dank:
Allereerst dank aan jou, lezer. Dat je de tijd neemt voor dit slow-lees-ervaar artikel.
Dank aan Patries van Elsen voor haar flower-of-life meditaties.

© Helena Kwaaitaal. Alle rechten voorbehouden. Je kunt artikelen of delen hieruit elders publiceren onder vermelding van: © Helena Kwaaitaa l- www.circolore.nl. Stel mij hiervan op de hoogte!

Is er veel gaande in je huidige levensfase?

Gun jezelf een aantal bijeenkomsten ter verdieping, helingen koersbepaling. Neem contact op voor een oriënterend gesprek.

Behoefte aan verdiepingsmomenten? Ontvang inspiratie en praktische tips.

Schrijf je in voor de E-zine (4-6 keer per jaar) en ontvang het E-boekje Leef je boven je macht of onder je kracht?

Cookies maken het eenvoudiger voor ons om onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze website geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.