circolore header content

lenteperspectievenbloem300

In tegenstelling tot de niet te stuiten groei van de lente kan het zomaar gebeuren dat je wel eens stagneert in de hobbeligheid van het leven, dralend voor innerlijke drempels of tandenknarsend energie en inspiratie

verliezend op het werk. Hier zes praktische opstekers om vanuit lenteperspectief én jouw levensstroom te leven, werken en bij te dragen.

1. Voorjaarsschoonmaak is zo gek nog niet

Fysiek opruimen en schoonmaken brengt mij letterlijk lenteperspectief. Van de ramen lappen en verse bloemen in huis tot een eenvoudig ontgiftend dieet met beweging/meditatie in plaats van tv kijken.

 • Wat maakt jou helder, fris, schoon?
 • Welke oude en beperkende gewoontes dien je daar voor af te soppen?

2. Durf zo'n gekke kunstenaar te zijn als Leonardo da Vinci of Picasso

Leonardo bedacht de helikopter en de onderzeeboot voordat uitvoering überhaupt mogelijk was. Picasso sprong elke keer weer ‘out of the box’ met vernieuwde kunst. In deze tijd zijn steeds meer mensen zo ‘gek’ om hun nek uit te steken met innovatie op het gebied van bouwen, landbouw, zorg, opvoeding en onderwijs. In het groot en op de vierkante meter in werk, gezin en vrijwilligersprojecten.

 • Hoe ziet jouw leven eruit als je kunstenaar durft te zijn en verder kijkt dan je neus lang is?
 • Waar loop jij warm voor en waar wil jij je nek voor uitsteken?

3. Houd verbinding met inspirerende mensen en projecten in je omgeving

Het gaat er niet om dat jij net zo wordt als zij. Dat kan niet, iedereen heeft eigen talenten, persoonlijke doelen en een unieke kleur. Het gaat om enthousiasme en wederzijdse stimulans: elkaar te helpen in de levensstroom te blijven vanuit het perspectief: er is meer mogelijk dan je denkt!

 • Welke mensen en projecten inspireren jou? Waarin zijn zij een voorbeeld?
 • Wanneer je dit vertaalt naar je eigen leven en waar jij warm voor loopt: wat gaat zich bij jou ontluiken?

lenteperspectievenbloem300

4. Sta teleurstellingen en frustraties toe en richt je op de cirkel van invloed

Huil, mopper, klaag vanuit je tenen, schreeuw je boosheid, wanhoop en onvermogen uit. (Je vrienden hoeven niet met verantwoorde oplossingen te komen.) Na bliksem, donder en regen komt altijd weer een heldere zonnige dag met nieuwe perspectieven en mogelijkheden. Zo kun je je richten op datgene waar je wél invloed op uit kan oefenen. En wat zijn dan de mogelijkheden?

 • Welke persoon kan zonder te relativeren of oplossingen te geven 15 minuten naar jou luisteren zodat jij in al je kwetsbaarheid ongecensureerd kan ‘donderen’ en de zon weer door kan breken?
 • Wat kan je accepteren en/of laten voor wat het is?
 • Waar kun je wel invloed op uitoefenen en als je 'out of the box' denkt: wat zijn dan mogelijkheden?

5. Versterk je vertrouwen

Hoe doe je dit? Stel haalbare doelen en geniet van de successen. Verwarm je hart met mensen die je dierbaar zijn, je hoeft het allemaal niet alleen te doen. laat de controle los, dingen kunnen heel anders verlopen dan hoe jij denkt dat het moet of hoort. Geniet van grappige ‘toevalligheden’ en doe dingen waar je blij van wordt. En als je gelovig of spiritueel bent ingesteld: vraag support aan het grote geheel van Licht en Liefde.

 • Wat helpt jou om je vertrouwen te sterken?
 • Hoe zou het zijn als je dit zeven dagen lang elke dag doet?

6. Samen maken we het verschil

Er is veel gaande in de wereld en de maatschappij. Ik hoor veel mensen zoeken en worstelen met het leed, onrecht en ongelijkheid die ze om zich heen zien. Er is polarisering, agressie en maatschappelijke onrust dat via veel kanalen binnenkomt.Dit is maar één perspectief. Het andere is dankbaarheid dat wij in een relatief rustig en stabiel land wonen. En een perspectief waarin jij en ik vanuit liefde, daadkracht, levenslust en kwaliteiten verschil kunnen maken in de huiskamer, op het werk en in je directe omgeving. Als vele dartelende lammetjes in de wei en al die bloembollen die hun kop boven de grond uitsteken.

 • Wat heb jij de afgelopen week bewerkstelligd met al je prachtige gekkigheid, talenten, liefde en daadkracht? Hoe groot of klein ook: Wees er trots op!
(Dit is een bewerking van een artikel voor het jaarlijkse magazine van Happiness4all. Dit tijdschrift is o.a. te vinden in wachtruimtes van huisartsen, fysiotherapeuten en andere zorgaanbieders in Wageningen en omgeving)

© Helena Kwaaitaal. Alle rechten voorbehouden. Je kunt het artikel of delen hieruit elders publiceren onder vermelding van:© Helena Kwaaitaal - www.circolore.nl Stel mij hiervan op de hoogte!

Is er veel gaande in je huidige levensfase?

Gun jezelf een aantal bijeenkomsten ter verdieping, heling en koersbepaling. Neem contact op voor een oriënterend gesprek.

Behoefte aan verdiepingsmomenten? Ontvang inspiratie en praktische tips.

Schrijf je in voor de E-zine (4-6 keer per jaar) en ontvang het E-boekje Leef je boven je macht of onder je kracht?

Cookies maken het eenvoudiger voor ons om onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze website geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.