circolore header content

midwinter300

Midwinter, de langste nacht van het jaar, de kerstdagen die volgen. Een periode buitenkantdrukte zoals het afronden van werk en voorbereidingen van kerstdiners. Tegelijkertijd zijn deze dagen verbonden met een natuurlijk ritme dat ons vraagt

om uit te rusten en contact te maken met innerlijke stilte en ons hart.I k geniet dan ook van wandelingen door de natuur die haar sappen diep heeft teruggetrokken.

Timemanagement voor de ziel

In dit natuurlijke ritme is het volkomen vanzelfsprekend om productie, resultaten, strategieën te laten voor wat het is.Dan kan het licht van het haardvuur, een kaars of de kerstlampjes een weerspiegeling gaan vormen van je eigen innerlijk licht. Dit is wat ik noem timemanagement voor de ziel: tijd nemen voor iets wezenlijks, iets essentieels in jezelf.Timemanagement voor de ziel is aandacht geven aan je diepste wezen, verbonden met het ritme van de seizoenen.

Zorgen voor vitaliteit krijgt rond Midwinter een geheel eigen invulling

In de voor-christelijke traditie noemde men deze periode de Joeltijd, de tijd van de dertien heilige nachten. In het Duits wordt kerstmis niet voor niets ‘Weihnachten’ (gewijde nachten) genoemd. Het is een tijd waarin de daglengte niet langer lijkt te worden en het rad van de tijd lijkt vastgevroren.

In deze diepe rust en ‘stilstand’ kunnen we contact maken met het leven als een geheel eigen autonome stroom.

Dat lijkt misschien eng in een maatschappij waarin we wilskrachtig, doelgericht en resultaat gericht dienen te handelen. En met dit handelen is ook niets mis. Het hoort alleen niet bij deze tijd van het jaar.De dertien gewijde nachten dienen om ons vertrouwen te versterke in de eigen loop der dingen. Als we ons aan dit vrouwelijke (yin) principe overgeven kunnen er kiemen ontstaan voor het nieuwe jaar.Dan kan later in het jaar, wanneer de zon aan kracht wint, het mannelijk principe (yang) zijn werk doen bij het verwezenlijken van die kiemen.

In het schijnsel van je innerlijke licht

Ik wens je toe dat je in deze tijd van korte dagen en lange nachten, tussen de kerst(vakantie) activiteiten en het Nieuwjaars vuurwerk door, op jouw manier tot kan rust komen. Dan kun je jezelf in het schijnsel van je innerlijk licht een aantal vragen stellen:

  • Wat heb ik ‘geoogst’ het afgelopen jaar?
  • Wat van deze oogst heeft mijn ziel, mijn innerlijk wezen, werkelijk goed gedaan?
  • Waar ben ik dankbaar voor?
  • Wat doet mij nog pijn en vraagt om heling?
  • Wat wil ik graag achter mij laten omdat het mij niet meer past?

midwinter300

Er 'moet' niets

Dit is voor mij ook een tijd van aards ‘tutten’ en de uren laten verstrijken met gezelligheid en samen-zijn. Er 'moet' niets en ik pak aan waar ik op dat moment zin in heb. Het actief vormgeven en creëren hoeft nog niet. En volgens het natuurlijke ritme is het daar ook de tijd nog niet voor.

Het enige wat jij en ik kunnen doen is ontvankelijk te zijn, open te staan voor nieuwe kiemen die zich aan dienen.Nieuwe kiemen in de vorm van wensen, verlangens, ideeën voor het nieuwe jaar. Ik schrijf ze op, loop er niet teveel mee te koop. Koester ze als mogelijke vormen van iets nieuws.

Rond half januari kijk ik weer in mijn aantekeningen en voel of deze kiemen werkelijk door mij heen geboren willen worden. En wanneer de zon weer aan kracht wint zullen jij en ik, meegaande in het natuurlijke ritme, de kracht en vitaliteit krijgen om dat te creëren en te verwezenlijken wat bij ons past in het nieuwe jaar.

Ik wens je mooie Midwinterdagen! Inspiratiebronnen:Jaap Voigt en Hapé Smeele - Leven & werken in het ritme van de seizoenen
Bobbo Grimmsma -Het Joelfeest

© Helena Kwaaitaal. Alle rechten voorbehouden. Je kunt het artikel of delen hieruit elders publiceren onder vermelding van:© Helena Kwaaitaal - www.circolore.nl .Stel mij hiervan op de hoogte!

Is er veel gaande in je huidige levensfase?

Gun jezelf een aantal bijeenkomsten ter verdieping, helingen koersbepaling. Neem contact op voor een oriënterend gesprek.

Behoefte aan verdiepingsmomenten? Ontvang inspiratie en praktische tips.

Schrijf je in voor de E-zine (4-6 keer per jaar) en ontvang het E-boekje Leef je boven je macht of onder je kracht?

Cookies maken het eenvoudiger voor ons om onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze website geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.