circolore header content

innerlijkewegwerk300

Artikel. Het oriënteren op je loopbaanbaan en het gericht zoeken naar een nieuwe baan is duidelijk meer dan een aantal zaken op een rijtje zetten. Naast de (belangrijke) stappen van persoonsprofiel, beroepsprofiel en arbeidsmarktbewerking speelt altijd een innerlijke weg.

 

Bij Circolore kloppen steeds meer mensen aan die juist bij deze innerlijk weg (en het maken van een persoonsprofiel) ondersteuning willen. In dit artikel drie tips om je een hart onder de riem te steken.

“Wat was je grootste uitdaging?”, vraag ik aan Martijn, die drie jaar actief zocht naar een nieuwe baan. “Om vertrouwen te houden”, is zijn antwoord. Uiteindelijk kwam hij terecht in zijn nummer 1 gewenste functie waarbij hij genoegen nam met een lager salaris.

“Wat was je grootste persoonlijke overwinning?”, vraag ik Angela, die binnen 6 maanden weer aan de slag ging. Ze had overspannen thuis gezeten en kwam in een ontslagprocedure terecht. “Om mijn nieuwe baan bij een groot bedrijf af te zeggen”, komt als  antwoord. “Ik werd helemaal misselijk bij het idee te moeten starten. Nu wilde ik echt mijn innerlijke signalen respecteren, ook al schaamde ik me dat ik het zover had laten komen.”

Bij loopbaanoriëntatie, het zoeken naar een nieuwe baan of het opstarten van een eigen bedrijf speelt altijd een innerlijke weg. Bij Circolore kloppen steeds meer mensen aan die juist bij deze innerlijk weg (en het maken van een persoonsprofiel) ondersteuning willen. Leven vanuit lichtheid en verbondenheid met wie je in wezen bent is hier een onderdeel van.

Twee kanten van een medaille

Veel werkzoekenden zwoegen vooral in hun eentje. Het vinden van een baan ervaren zij als een individuele taak en verantwoordelijkheid. Dat is uitdagend, spannend. Wat wil je, hoe presenteer je je? Welke keuzes maak je? Om maar even een aantal vragen te noemen die om een antwoord vragen.

Dit is slechts één kant van het verhaal. Als individu ben je altijd onderdeel van een groter geheel en mag je gebruik maken van aandachtsvolle en reactiegevende  mensen om je heen. Mensen die je  helpen om je wonden te likken, de best mogelijke keuzes te maken en successen te vieren. Mensen die vertrouwen in je hebben in een periode dat jij in een dip zit. Maar ook mensen die je praktisch bijstaan met netwerkcontacten en het aandragen van informatie.

Vragen:

  • Wie staat er nu om jou heen?
  • Kan je geliefde nog geliefde zijn? Met andere woorden: in hoeverre raakt je relatie belast?
  • Hoe zou je optimale plaatje er uit zien qua support? Dit hoeft niet altijd ‘praten over’ te zijn. Samen iets (anders) doen kan heel relativerend en energiegevend werken.
  • Wat kun je daarvoor in werking stellen?

Aandacht geven aan persoonlijke thema's

Het bewandelen van een innerlijke weg betekent dat je aandacht schenkt aan persoonlijke thema’s die je in jou leven. Op het gebied van loopbaan is dit bijvoorbeeld:

  • het verwerken van de aanleiding (bijvoorbeeld ziekte of ontslag)
  • vertrouwen houden en open staan voor mogelijkheden i.p.v. onmogelijkheden
  • omgaan met twijfel, niet weten, zorgen, afwijzing, teleurstelling, schuld, schaamte, jaloezie, frustratie
  • jezelf verhouden tot realiteiten in de arbeidsmarkt en realiteiten in je persoonlijke leven
  • balanceren tussen actief handelen en ontvangend ontspannen

Hele normale en menselijke thema’s. Vanuit een groeiperspectief  kun je zelfs zeggen: “Nu ik toch in dit (wellicht frustrerende) schuitje zit ga ik deze thema’s in de ogen kijken. Ik ga er door heen groeien om sterker, stralender en rijper in een volgende baan te starten.

Hoe kan je innerlijke weg je ondersteunen bij het loopbaanproces?

1. Door thema’s die je belemmeren zo te transformeren dat je weer energie en ruimte krijgt.

Er zijn vele manieren om met belemmeringen aan de slag te gaan. Ik noem er hier één met behulp van de volgende metafoor: Vanuit het diepste dal gaat de weg alleen nog maar omhoog.

Bijvoorbeeld: Sta je diepste woede en verdriet toe over de reden van je ontslag. Onderzoek welke waarden hierbij in het geding zijn. Dan kan de lucht weer opklaren en krijg je meer ruimte om te oriënteren op een nieuwe loopbaanstap.

Bijvoorbeeld: Accepteer dat je doodmoe bent en het een tijd niet hoeft te weten. Dan kun op een gegeven moment weer je open staan voor nieuwe impulsen en interessante ontwikkelingen.

Bijvoorbeeld: Erken je onzekerheid en sombere inschatting over de toekomst en sta toe dat er meer is dan dat.

2. Door in contact te blijven met je kwaliteiten en successen, niet alleen uit de tijd dat nog je nog werkte maar ook NU.

Bijvoorbeeld: Je geeft je bijna ex-collega een goed werkadvies. Je bent bijzonder tevreden over het aanpakken van achterstallig onderhoud in huis. Je helpt de buren met het invullen van hun belastingaanslag. Je geniet van extra stiltemomenten nu je niet naar het werk hoeft te haasten.

innerlijkewegwerk300

3. Door te putten uit een innerlijke bron van nieuwsgierigheid, vrolijkheid en vertrouwen terwijl je op de rand van het onbekende balanceert.

Je weet immers niet wat de toekomst je gaat brengen! Kleine kinderen zijn hiervan een mooi voorbeeld: met open en nieuwsgierige blik proberen ze van alles uit. Vallen soms op hun snufferd en gaan naar een goede huilpartij en enige troost weer lekker door.

We zijn allemaal kind geweest en hebben dus deze innerlijke bron ter beschikking. Misschien even wat stof weghalen, de scharnieren van de deksel oliën of even naar de speeltuin lopen ter inspiratie! Dan gaat het een stuk makkelijker in je loopbaanproces: Ideeën durf je uit te werken in plaats van acuut om de zeep te helpen met ‘verstandige’ argumenten. Dat netwerktelefoontje dat al een tijd op je lijst stond doe je NU. Je bent namelijk op avontuur! Met vallen en opstaan, zo is het leven!

Dank aan:
Coachees die mij hun worstelingen toevertrouwden tijdens het oriënteren op en zoeken naar werk.  
De lieve mensen om mij heen gedurende mijn loopbaan en innerlijke weg.

© Helena Kwaaitaal. Alle rechten voorbehouden. Je kunt het artikel of delen hieruit elders publiceren onder vermelding van:© Helena Kwaaitaal -  www.circolore.nl. Stel mij hiervan op de hoogte!

Is er veel gaande in je huidige levensfase?

Gun jezelf een aantal bijeenkomsten ter verdieping, heling en koersbepaling. Neem contact op voor een oriënterend gesprek.

Behoefte aan verdiepingsmomenten? Ontvang inspiratie en praktische tips.

Schrijf je in voor de E-zine (4-6 keer per jaar) en ontvang het E-boekje Leef je boven je macht of onder je kracht?

Cookies maken het eenvoudiger voor ons om onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze website geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.